Följ Flowcrete Sweden AB

Innovatör tar avsked efter 46 varv runt jorden

Pressmeddelande   •   Maj 11, 2015 11:00 CEST

Efter resor motsvarande 46 varv runt jordklotet och lika många år i företaget är det dags. I sommar blir det pension för Mats Johansson, en idérik och kreativ innovatör som gjort Flowcrete till vad det är i dag.

”Det måste vara något där jag får resa”. Tänkte Mats Johansson när han 1969 avslutat sin kemistutbildning. Kontaktpersonen på Nordsjö färg var sjuk, så Mats körde till Perstorp AB istället. Vid anställningsintervjun tittade chefen enbart på hans gymnastikbetyg, konstaterade att den unge mannen verkade frisk och kry och placerade honom på Perginol.

Och här blev han kvar i 46 år – i alla fall på pappret. För i verkligheten har Mats Johansson tillbringat betydligt mer tid ute hos entreprenörer, arkitekter, slutkunder och byggare än på kontoret i Perstorp.

– Jag har trivts fantastiskt bra. Det har inte varit en dag jag har känt det motigt att gå till jobbet. Jag har haft stor frihet och eget ansvar, säger han.

Resa fick alltså Mats Johansson göra med råge. Efter att ha stått i labbet och bidragit till att utveckla Peran SL och de andra första golven begav han sig ut på vägarna i Sverige, Danmark, Norge, Polen och Finland för att bistå med teknisk service. Han tackade nej till att bli försäljningschef (”då skulle jag fastna på kontoret”) och pendlade istället till Danmark i 25 år från bostaden i Laholm.

– Sammanlagt har det nog blivit 46 varv runt jorden med tjänsteresor och pendling, säger han.


Flygkapning och granatattack

Varven har också gett ett antal minnesvärda händelser, som en flygkapning i Polen i samband med Solidaritetsrörelsens protester mot Sovjetstyret på 80-talet, rån i Rom och granatattack mot hans hotell i Spanien under Francotiden på grund av Olof Palmes kritik mot regimen.

Efter sommarsemestern blir det däremot enbart resor för privat behov.

– Jag har redan gått två år över tiden. Nu vill jag ha min frihet på ett annat sätt. Spela golf, jobba mer med bordtennisklubben, träffa barnbarnen. Vi har både hus och fritidshus så min fru har en lång lista!


Utveckla golvlösningar

Förutom att Mats Johansson bidrog till att utveckla de golvlösningar som fortfarande är stommen i företaget har han genom åren också hjälpt fram flera nya ”roliga produkter” som han själv beskriver dem. Till exempel halkbanorna som mer eller mindre av en tillfällighet togs fram när nya krav infördes för övningskörning 1983. Flowcretes åretomlösning med låg friktion och vatten som halkmedel finns i dag på ett tiotal orter i Sverige och på 25 platser i Danmark. En annan lysande idé han gärna minns är det ljuddämpande och estetiskt tilltalande stengolvet Rustik som blivit en storsäljare i bland annat bilhallar.


Travresa med lunchgäng

– Det är roligt att tala med kunderna och försöka hjälpa till att lösa problem. Ibland går det inte för att förutsättningarna är fel. Men att hitta de rätta lösningarna, det är absolut en av kickarna i jobbet, säger Mats Johansson.

För övrigt blev Mats Johansson också känd för att ha medverkat till en helt annan trend: lagspel på V65. Detta sedan det gäng med åkare, revisorer, Perstorpsanställda och andra som brukade luncha tillsammans på hotellet satsat och vunnit på travet i mitten av 80-talet. ATG i Stockholm tyckte idén med lagspel var lysande så det blev reportage och bjudresa till Åby där lunchgänget träffade travhästen Legolas ägare.


Bra relationer

– Att vinna på travet var lika roligt som när vi fått hem en stor order på jobbet. Det var en fin gemensam framgång, säger Mats Johansson som gärna betonar just samarbetet och kontakterna med kolleger och kunder som den viktigaste faktorn bakom hans många lyckade år på Flowcrete.

– Jag vill gärna tacka alla arbetskamrater och externa kontakter jag träffat under min tid. Det är så otroligt mycket lättare att jobba när man har bra relationer, både internt och externt. Branschen är liten och konjunkturen går både upp och ner. I en svacka kan det vara just sådana enkla saker som goda relationer som vänder skutan på rätt håll, säger Mats som ändå är förvissad om en sak för Flowcrete del:

– Framgångarna fortsätter, det är jag säker på. 

Sedan 1968 har Flowcrete i Sverige utvecklat, tillverkat och marknadsfört ett stort urval fogfria golvbeläggningar för industriella och publika miljöer. Vårt breda utbud av golv- och väggsystem erbjuder många valmöjligheter vad gäller yta, slitstyrka, halkskydd, kemikalieresistens, färg och mönster.

Flowcrete Sweden AB är ett dotterbolag till Flowcrete Group Ltd som är en global koncern med 24 säljkontor världen över samt 7 produktionsenheter globalt. Flowcrete blev en del av RPM International Inc i april 2008.

Flowcrete Sweden AB finns i skånska Perstorp, där vi också har en modern och effektiv produktionsanläggning som levererar golvbeläggningar framförallt till den Skandinaviska och Europeiska marknaden.

Vår internationella närvaro, kombinerad med en unik teknisk service och ett stort nätverk av kvalificerade auktoriserade entreprenörer som är utbildade av oss, säkerställer att ditt golvprojekt är i trygga händer.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.